اصلاح یک باور غلط؛ اهدای خون موجب کم‌خونی بانوان نمی‌شود
کد خبر: 4031290
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۴

اصلاح یک باور غلط؛ اهدای خون موجب کم‌خونی بانوان نمی‌شود

معاون اداره کل انتقال خون استان تهران با تأکید بر اینکه اهدای خون موجب کم‌خونی نمی‌شود و باید این تفکر غلط با آموزش و اطلاع‌رسانی اصلاح شود، گفت: پویش یکشنبه‌های اهدای خون موجب افزایش اهدای خون از سوی بانوان شده است.

اهدای خون؛ مسئولیتی اجتماعی که موجب کم خونی بانوان نمی‌شود

مجید مسلمی، معاون اداره کل انتقال خون استان تهران در گفت‌وگو با ایکنا، به پایین بودن آمار اهدای خون از سوی بانوان در ایران اشاره و با تأکید بر اینکه این مسئله دلایل متعددی دارد، گفت: 95 درصد داوطلبان اهدا کننده خون در ایران آقایان هستند.

وی به تشریح تفاوت‌های اهدای خون از سوی بانوان و آقایان پرداخت و گفت: آقایان با هموگلوبین حداقل 13 می‌توانند اهدای خون داشته باشند اما خانم‌ها با هموگلوبین 12 میلی‌گرم در دسی لیتر و بیشتر می‌توانند خون اهدا کنند. در مورد سن، وزن و شرایط فشار خون بین خانم‌ها و آقایان تفاوتی وجود ندارد اما شرایطی بارداری و شیردهی معافیت اهدای خون برای خانم‌‌ها ایجاد می‌کند.  

مسلمی اضافه کرد: فاصله‌های خون‌دهی نیز متفاوت است. آقایان هر سه ماه یک بار می‌توانند خون اهدا کنند(حداکثر چهار بار در سال) اما خانم‌ها هر چهار ماه یک بار (حداکثر سه بار در سال) می‌توانند خون اهدا کنند. بر همین اساس طبیعی است که میزان اهدای خون خانم‌ها در مجموع کمتر باشد اما این میزان تفاوت در ایران بسیار زیاد و میزان اهدای خون بانوان بسیار اندک است.

وی با بیان اینکه برای ترویج فرهنگ اهدای خون در جامعه باید اقدامات متعددی انجام شود، تصریح کرد: بر همین اساس اداره کل انتقال خون استان تهران با اداره سلامت شهرداری تهران طرحی را با عنوان پویش یک‌شنبه‌های اهدای خون در حال اجرا دارد. در این طرح کارشناسان انتقال خون با حضور در سرای محلات شهرداری تهران دوره‌های آموزشی برای ترویج اهدای خون برگزار می‌کنند و در ادامه از داوطلبان اهدای خون نیز خون گرفته می‌شود.

مسلمی از نتایج خوب این آموزش‌ها خبر داد و گفت: در محله حکیمیه و محله شهید باقری تهران 130 واحد خون از داوطلبان دریافت شد که 20 درصد داوطلبان بانوان بودند و امیدواریم با ارائه اطلاعات و آموزش‌ها‌ در سراسر تهران درصد اهدای خون بانوان تهرانی بالا برود.

اهدای خون افراد را دچار کم خونی نمی‌کند

وی در پاسخ به این سؤال که آیا اهدای خون موجب کم خونی می‌شود؟ گفت: به هیچ وجه اهدای خون افراد را دچار کم‌خونی نمی‌کند. از سوی دیگر از تمام افراد قبل از اهدای خون تست کم‌خونی گرفته می‌شود و در صورتی که شرایط افراد به شکلی باشد که نتوانند خون اهدا کنند، وارد چرخه اهدای خون نمی‌شوند. البته بانوان در همه جای دنیا به دلیل شرایط فیزیولوژیک هموگلوبین پایین‌تری دارند اما این تصور اشتباه است که بیشتر بانوان دچار کم‌خونی هستند.

مسلمی در پاسخ به این سؤال که آیا تزریق واکسن کرونا مانعی برای اهدای خون است؟ گفت: فقط در صورت تزریق واکسن اسپوتنیک یا آسترازنکا افراد فقط 14 روز نباید خون اهدا کنند، اما در صورت تزریق سایر واکسن‌ها این محدودیت وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه برخی از مشکلات و بیماری‌ها از قبیل بیماری‌های مرتبط با قلب و عروق به خصوص عروق مغز، بیماری‌های عصبی پیش‌رونده، فشار خون بالای 18 و ... مانعی برای اهدای خون هستند، گفت: همه این موارد قبل از اهدای خون بررسی می‌شوند و در صورتی که فردی این بیماری‌ها را نداشته باشد وارد چرخه اهدای خون می‌شود.

معاون اداره کل انتقال خون استان تهران در پاسخ به اینکه اهدای خون چه فوایدی برای بانوان دارد؟ گفت: فواید اهدای خون زیاد است به خصوص برای سیستم قلبی ـ عروقی و کاهش غلظت خون اما تلاش ما ترویج فرهنگ اهدای خون داوطلبانه و عمل به مسئولیت اجتماعی است و تلاش داریم بر جنبه اخلاقی و مسئولیت اجتماعی این اقدام تکیه کنیم.

انتهای پیام
captcha