سهم تولید ناخالص داخلی ایران از اقتصاد دریا تنها ۳ درصد است
کد خبر: 4103011
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۱
قالیباف:

سهم تولید ناخالص داخلی ایران از اقتصاد دریا تنها ۳ درصد است

رئیس مجلس گفت: کشور‌هایی که در سواحل دریا هستند، نیمی از تولید ناخالص داخلی آن‌ها از این طریق محقق می‌شود و منفعت بسیاری را به دست می‌آورند، اما سهم ما از این موارد ۲ تا ۳ درصد است که این ضعف بسیار بزرگی است.

محمدباقر قالیباف

به گزارش ایکنا به نقل از خانه ملت، امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به همراه جمعی از معاونان این نیرو، صبح امروز دوشنبه ۷ آذر، به مناسبت روز نیروی دریایی با محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار کردند.

قالیباف در این دیدار ضمن گرامیداشت روز نیروی دریایی و شهدای این نیروی سرافراز و تقدیر از رشادت‌های این نیرو به مسئله دریا و ظرفیت‌های بی‌نظیر آن برای توسعه اشاره کرد و گفت: علی‌رغم تأکیداتی که فرماندهی معظم کل قوا درباره موضوع دریا بیان فرمودند، اما آنطور که شایسته بود، حق مطلب ادا نشده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: امروزه موضوع دریا در نگاه راهبردی ارزش و اهمیت فراوانی پیدا کرده و حتی با وجود پیشرفتی که در حوزه فناوری صورت گرفته است و این پیشرفت‌ها در شئونات مختلف تاثیرگذار بوده، اما از ارزش دریا‌ها چیزی کم نکرده و این واقعیتی است که باید دید و از آن برای توسعه کشور استفاده کرد.

نقش دریا در افزایش GDP 

وی افزود: با نگاه به گذشته دور تا امروز، بزرگترین تمدن‌ها، اقتصاد‌ها و مراکز جمعیتی، نیرو‌های نظامی و ابعاد مختلف اقتصادی و فرهنگی در سواحل صورت گرفته و یا حداکثر در یک پس کرانه یا مساحت حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتری اتفاق افتاده است، همچنین کشور‌هایی که در سواحل دریا هستند، نیمی از GDP (تولید ناخالص داخلی) آن‌ها از این طریق محقق می‌شود و منفعت بسیاری را به دست می‌آورند، اما سهم ما از این موارد ۲ تا ۳ درصد است که این ضعف بسیار بزرگی است، چرا که با مشاهده به رقم آن می‌توان دریافت که ما از تجربه دنیا در این خصوص استفاده نکرده ایم.

قالیباف گفت: بعد از پایان دوره پنجم مجمع تشخیص مصلحت نظام و در ابتدای کار دوره ششم، رهبر معظم انقلاب در اولویت‌های ابلاغی به مجمع از موضوعات دریاپایه به عنوان مهمترین اولویت کشور نام بردند، اما متأسفانه ما از آن در برنامه‌های کلان کشور استفاده نکردیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ایران در موضوع موقعیت جغرافیایی، در کنار اهمیتی که بحث دریا و سواحل دارد، و از نظر ژئوپلیتیکی، منحصربه‌فردترین دریا‌ها و خشکی‌ها را دارد، البته می‌توان گفت این منحصر به فردی برای ما تهدید هم ایجاد می‌کند، اما در دل تهدیدهاست که فرصت‌های بی نظیر برای کشور ایجاد می‌شود؛ در تقسیم فرصت‌ها به دو دسته فرصت‌های با ریسک و فرصت‌های بدون ریسک باید توجه کنیم که همیشه تحولات بزرگ در فرصت‌های دارای ریسک است.

غفلت از ظرفیت‌های اقتصادی دریا

وی با اشاره به فرصت‌های اقتصادی که در دریا وجود دارد تأکید کرد: همگی این فرصت‌ها نوعی صنعت است که می‌توان با استفاده از آن زمینه رونق تجارت و بخش اقتصادی کشور را فراهم کنیم، اما متأسفانه سهم ما از این موضوعات بسیار اندک است.

قالیباف با اشاره به ایام تدوین برنامه هفتم تصریح کرد: دولت و مجلس در کنار یکدیگر در سیاست‌های کلان مصمم هستند که از برنامه‌های سنتی ۶ برنامه توسعه‌ای قبل فاصله گرفته و پیشران‌هایی که بزرگ و مؤثر هستند را مشخص کنند که یکی از این پیشران‌ها موضوعات دریاپایه است که می‌توان گفت سواحل مکران به عنوان منحصربه‌فردترین مکان می‌تواند مورد توجه قرار گیرد که یقیناً در برنامه هفتم به آن توجه خواهد شد.

وی با تاکید بر حل تزاحم‌های مدیریتی برای توسعه سواحل مکران گفت: نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی می‌تواند فرصت‌های بسیاری را با استفاده از این سواحل ایجاد کند، بنابراین لازم است ظرفیت‌ها با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی کشور مورد استفاده قرار گیرد.

وی افزود: در این سواحل ظرفیت‌هایی نظیر گردشگری، بندرگاهی، کریدور‌های ریلی و هوایی، فرصت‌های مالی و... ظرفیت‌های مهمی است که می‌تواند مشکلات بخش تجاری ما را رفع و باعث رونق تجارت خارجی کشور شود؛ بنابراین سواحل مکران به عنوان بزرگترین و بی نظیرترین فرصت باید مورد توجه قرار گیرد.

قالیباف بیان کرد: بحث جابه‌جایی کالا از طریق سواحل یکی از مهمترین ظرفیت‌هایی است که باید به آن توجه کرد که سواحل مکران از جمله آنهاست، البته تحولات امروز جهان نشان می‌دهد که این موقعیت بی نظیر باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد و اگر این اتفاق نیفتد، امکان دارد بسیاری از فرصت‌ها از دست برود.

گسترش فعالیت‌‌های نداجا از سال 88

براساس این گزارش، امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از آخرین اقدامات صورت‌گرفته در نیروی دریایی ارتش گفت: با تدبیر فرمانده کل قوا از سال ۸۸ فعالیت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در سواحل مکران گسترش پیدا کرده و از نظر مأموریتی و کنترل آب‌های سرزمینی و همچنین حوزه کمک‌رسانی به مردم منطقه محروم، این نیرو در این مناطق حضور پیدا کرده است که خوشبختانه نیروی دریایی ارتش خدمات بسیار خوبی را به مردم این خطه ارائه کرده، البته تلاش بر این است زیرساخت‌های این منطقه تقویت شود که اقدامات خوبی انجام شده، اما نیاز است که ادامه دار باشد تا به سطح ایده آل برسیم.

وی افزود: در دیدار‌هایی که با فرمانده کل قوا صورت می‌گیرد تأکیدات ایشان بر این است که در سواحل مکران بحث کمک‌رسانی به مردم محروم آن منطقه در اولویت قرار گیرد که در سال‌های اخیر تلاش بر این بوده که این موارد عملیاتی شود.

فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: در بحث مبارزه با تروریسم و دزدان دریایی دو ناوگروه در اقیانوس هند و دریای سرخ مسئولیت اسکورت کشتی‌های تجاری را برعهده دارند همچنین یک ناوگروه نیز به سمت شرق حرکت کرده که در حال حاضر در اقیانوس آرام قرار دارد و به ادامه دریانوردی و ماموریت خود می‌پردازد.

فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در بحث ارتقای رزمی به ظرفیت‌های داخلی توجه داریم، گفت: نیروی دریایی ارتش آمادگی کامل خود را برای برگزاری نشست‌های کارشناسی در مجلس درباره استفاده بهینه از ظرفیت‌های سواحل مکران اعلام می‌کند و هر زمان که لازم شد در نشستی موارد به صورت کارشناسی بررسی می‌شود تا بتوان از ظرفیت‌های سواحل مکران به نحو احسن استفاده شود.

انتهای پیام
captcha