کد خبر: 3477479
تاریخ انتشار : ۰۳ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۲
طالبی:

مهربان‌سالاری رویکرد مردان در خانواده اسلامی است

گروه اندیشه: امام‌جمعه قیدار گفت: در تأکیدات اسلامی جایگاه مرد قیومت زنان عنوان شده که در عین حال تأکید بر رأفت اسلامی و مهرورزی در رفتار مردان مورد توجه ویژه قرار دارد.

حجت‌الاسلام سیدعلی طالبی، امام‌جمعه قیدار، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) از زنجان، با اشاره به وظایف مرد در برابر همسر و خانواده، اظهار کرد: از وظایف مهم شوهر آن است كه نسبت به وسع و توان خود برای اعضای خانواده گشایش ایجاد كند.

وی افزود:‌ شوهر بایستی روحیه توجه به نیازهای زن و فرزندان را در محیط خانه داشته باشد و در بین كارهای خود برای رسیدگی به امور مختلف خانه برنامه‌ریزی كند زیرا مرد مسئول تأمین رفاه و آسایش اعضای خانواده است و باید سعی کند حداکثر میزان راحتی و گشایش را در زندگی خانوادگی ایجاد کند. البته رفاه و آسایش تنها در امور مادی مثل خوراک و پوشاک نیست بلکه در امور معنوی مثل اخلاق نیکو و خوش‌رفتاری با خانواده نیز مصداق دارد.

حجت‌الاسلام طالبی با اشاره به آیه 34 از سوره مبارکه نساء، تصریح کرد:‌ «الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ. وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ..»؛ «مردان سرپرست زنانند به دليل آنكه خدا برخى از ايشان را بر برخى برترى داده. و [نيز] به دليل آنكه از اموالشان خرج مى‏‌كنند...» که بیانگر تاکید بر نقش مهم مرد در تأمین اقتصادی خانواده دارد.

امام‌جمعه قیدار تاکید کرد:‌ از آنجا که احکام، تابع مصالح و مفاسد است خداى حکیم بدون رعایت مصالح، امور خانواده را به مرد واگذار نمى‌کند، در تقسیم‌بندى وظایف پدر در کانون خانه و خانواده پیوسته در جایگاه نوعى قضاوت و شهادت است، بنابراین بیش از هر کس به رعایت عدالت و تقوى سزاوارتر است.

وی افزود: خدای متعال در کنار جایگاهی که برای مرد در خانواده قائل است با دعوت‌هاى لطیفى همچون «...وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ...» (نساء/آیه 19)؛ «و با آنها خوشرفتارى کنید» و یا «...وَلَا تُضَارُّوهُنَّ لِتُضَيِّقُوا عَلَيْهِنَّ...» (طلاق/آیه 6)؛ در حد توان خود، آنان را (تا سر آمد عده‌شان)، در همان جا که خود ساکنید سکونت دهید و به آنها آسیب و زیان نرسانید تا عرصه را بر آنان تنگ کنید و یا «...أْتَمِرُوا بَيْنَكُم بِمَعْرُوفٍ...» (طلاق/آیه 6)، و (درباره فرزند)، به شایستگى میان خود به مشورت و توافق برسید. که در همه این آیات خدای متعال مردان را به بسط عدالت و معاشرت احسن و بر حذر بودن از هر گونه اضرار و تعدى، فرا مى‌خواند، و بر سازش بر اساس معروف، و رفتار شایسته نسبت به بندگان خدا که به سبب همسرى و فرزندى در کفالت او هستند، تأکید و سفارش فراوان دارد.

در سیره پیامبر اسلام، حضرت محمد مصطفی(ص) نیز این مسأله مورد توجه بوده و ایشان فرموده است: «کسی که به بازار می‌رود و برای عیالش تحفه می‌خرد، مانند کسی است که در خانه مستمندان صدقه می‌برد، او باید تحفه خریده شده را وقتی به خانه برد ابتدا به دخترانش بدهد، زیرا هرکس دخترش را خوشحال کند چنان است که بنده‌ای از نسل اسماعیل آزاد کرده، و هرکس دیده پسرش را با بردن تحفه روشن کند، گویا از ترس خدا اشک ریخته، و کسی که از ترس خدا گریه کند خداوند او را وارد بهشت‌های پرنعمت کند»

امام سجاد(ع) در روایتی فرمودند: «هر که بر خانواده‌اش بیشتر توسعه دهد، حضرت حق از او خوشنودتر است»

حجت‌الاسلام طالبی خاطرنشان کرد: دستورات اکید اسلام درباره جایگاه مرد به‌دلیل جایگاه خانواده در تعالی افراد بوده و با تحکیم آن به سبب پای‌بندی هر یک از افراد به وظایفی که دارند می‌توان به این هدف غایی دست یافت.

captcha