کد خبر: 3657776
تاریخ انتشار : ۱۴ آبان ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۱

باید و نبایدهای مداحی بانوان

گروه معارف: مداحی یک هنر مذهبی و ابزاری برای آشنایی با سیره اهل بیت(ع) است و تنها با داشتن صدای خوش و بدون پشتوانه مطالعاتی از منابع معتبر نمی‌توان وارد این عرصه شد.

ساناز صادق‌بیگی که چند سالی است در زمینه مداحی برای بانوان فعالیت دارد، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) از زنجان اظهار کرد: از نظر بنده مداح خوب کسی است که بینش و معرفت را در این راستا بدست بیاورد. مداحی فقط صدای خوش نیست و باید به عمق مطلب پی برد. خود مداح باید حل شود در مداحی و اگر خودش معارف مطالبی که را که بیان می‌کند، درک کرد می‌تواند موثر واقع شود.

صادق‌بیگی تصریح کرد: اگر مداحی به ظاهر فقط برای اجرا در مجلس باشد و کلامش تاثیرگذار نباشد دردی دوا نکرده بلکه مداح باید از ته دل بخواند. سوز صدا مهم نیست. باید نیت خوبی داشته باشد زیرا اصل هیئت با اسلام است.

مادحین مراقب منش و رفتار خود باشند

این بانوی مداح در خصوص سختی‌ها و شیرینی‌های مداحی برای بانوان گفت و تصریح کرد: مداحی برای بانوان هم سخت است و هم شیرین از جمله سختی‌هایی که دارد این است که بانوان مداح باید از هر حیث مراقب رفتارهای خود باشند. البته این کلام مختص بانوان نیست و آقایان مداح هم باید در این زمینه اهتمام داشته باشند اما بانوان باید بیشتر رعایت کنند.

صادق‌بیگی تاکید کرد: شیرینی این هنر مذهبی این است که قشر بانوان در مجالسی که مداح خانم هست احساس راحتی می‌کنند و صمیمیت خاصی بین مستمع و مداح حاصل می‌شود مخصوصا اگر مداح اطلاعات حوزوی هم داشته باشد در بحث احکام نیز مستمع را مستفیض کرده و غنای بیشتری به این مجالس داده می‌شود.

مداحی یک هنر مذهبی است

وی به تحریفاتی که ممکن است در اثر سهل‌انگاری وارد حوزه مداحی اهل‌بیت(ع) شود اشاره و تصریح کرد: مداحی یک هنر مذهبی است. کسی که خالصانه و از سر ارادت به اهل‌بیت(ع) به این هنر علاقه‌مند شده گامی در زمینه ابراز این ارادت برداشته ولی کسی که به منزله شغل و کسب در آمد به این راه آمده بازنده‌ای بیش نیست. می‌توان گفت مداحی یک تکلیف است و ما مکلف هستیم کامل و جامع باشیم تا دینی بر گردن ما در قبال کاری که برای ابراز ارادات به اهل‌بیت(ع) می‌کنیم، نباشد.

با خلوص نیت وارد عرصه مداحی شویم

این بانوی جوان مداح اهل بیت (ع) تاکید کرد: مشکلات مداحی در بعد معنوی زمانی تمام می‌شود که ما خود را به عنوان مداح و ذاکر، خالص کرده باشیم. نیتمان برای اهل بیت باشد. اگر دم از اهل بیت بزنیم ولی دلمان حسینی نباشد دردی دوا نشده. مشکل زمانی هست که بدون خلوص نیت به مجلس برویم. اگر با توسل برویم مشکلی نیست.

استفاده از تجربه پیشکسوتان چراغ راه برای ورود به عرصه مداحی است

وی در خصوص دسترسی به منابع مطالعاتی و اساتید مطرح در این حوزه گفت: خوشبختانه حجت بر همه تمام شده و بیشتر اساتید پرچم حمایت خود را گشوده‌اند و از این سفره حسینی همه بهره‌مند هستند. با حمایت سازمان تبلیغات اسلامی و کانون مداحان بیشتر اساتید بزرگوار و پیشکسوتان تجربه‌های خود را در اختیار مداحان قرار می‌دهند و این مساله چراغ راهی برای علاقه‌مندان حضور در این عرصه است.

لزوم استفاده از منابع معتبر برای مدح اهل بیت (ع)

صادق‌بیگی بر لزوم استناد به منابع معتبر در مداحی، تصریح کرد: مجلسی که در آن تحریف باشد پسندیده اهل بیت (ع) نیست. کسی که دم از مداحی می‌زند همیشه باید از منابع معتبر استفاده کند .صرفا هنر مداحی فقط سوز صدا نیست. باید مجلسی تحویل داد که خدای نکرده حتی کوچکترین جمله تحریف‌داری گفته نشود در مواردی دیده و شنیده می‌شود که نسبت‌هایی به اهل بیت (ع) داده می‌شود که جایز نیست. در مدح اهل بیت (ع) باید آل‌الله را بزرگ نشان داد و خواری و خفت برای دشمنان است

صدای خوش شرط کافی برای ورود به عرصه مداحی نیست

وی با اشاره به برخی از آسیب‌های عرصه مداحی افزود: متاسفانه برخی دوستان به واسطه داشتن صدای خوش و بدون داشتن کوچک ترین اطلاعاتی، وارد این عرصه شده‌اند و اینجا باید مسئولان امر همت کرده و چاره‌ای بیندیشند. مدح حسین و آل حسین شاید سخت نباشد اما راحت هم نیست زیرا هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد. برخی بزرگواران حتی دعاهای ساده را هم در روخوانی اشکال دارند بعد بدون توجه قصد اداره مجلس عزیزان فاطمه (ع) را دارند و این جای بسی تاسف است که حتی نرخ‌های کلانی نیز از مردم می‌گیرند و به عینه منبرفروشی می‌کنند.

مسیر اصلی مداحی بیان معارف زندگی اهل بیت (ع) است

صادق‌بیگی با بیان اینکه متاسفانه اجرای سبک‌های جدید موجب تنش شده و گاها سبک‌هایی اجرا می‌شود که در شان اهل بیت نیست و خیلی از ذاکرین ما با اجرای این سبک‌ها موجب بدبینی مردم می‌شوند، تصریح کرد:. مداحان باید شعرهای وزین و پربار انتخاب کنند تا سطح معرفت جامعه را ارتقا دهند. گاهی در مراسم هدف اصلی گم می‌شود و این مشکل‌ساز خواهد بود در حالی که هدف از مداحی چیزی به جز جریانات اصلی اهل بیت (ع) نباید باشد و اینکه بتوانیم از مجالس مداحی درسی از فلسفه زندگی و شهادت این بزرگواران بگیریم.

مداحان نقش مهمی در جلوگیری از ورود خرافه به عزاداری‌ها دارند

وی که در حال تالیف کتابی در این زمینه است، تاکید کرد: برای جلوگیری از ورود خرافه در حوزه مداحی باید با اطلاعات کامل مردم را آگاه کرد. متاسفانه برخی از مداحان بزرگوار با اعمال خود دامن به این خرافات می‌زنند به عنوان مثال در برخی از نمایش‌های تغذیه بر تن کودکان رخت لباس شمر کرده‌اند. جای سوال است مگر شمر هم با خانواده‌اش به کربلا آمده بود یا برداشتن صله یا علامت جای سوال دارد. آیا امام حسین (ع) در کربلا اینچنین آهنی با خود داشت. در صورتی که تنها علمدار کربلا با پرچمی به کربلا آمده بود و مسائل این چنینی آگاهی و بصیرت می‌خواهد که متاسفانه در جاهایی خود ما مقصر هستیم.

مداحی ابزاری برای آشنایی با سیره اهل بیت (ع) است

این بانوی جوان که در دهه سوم زندگی خود است فعالیت پدر در حوزه مداحی را مهمترین مشوق برای علاقه‌مندی و حضور در این عرصه عنوان کرد و گفت: یکی از موثرترین کارهایی که برای فرهنگ‌سازی در زمینه آشنایی با سیره اهل بیت (ع) وجود دارد هنر مذهبی از جمله مداحی است و با توجه به اینکه مردم با چشم و نگاهی خاص به مداحان نظر دارند در مواردی شاهد الگوگیری جوانان و نوجوانان از رفتار و حتی شیوه لباس پوشیدن مداحان هستیم بر همین اساس یک مداح باید خود را ملزم به رعایت شیوه و منش اهل بیت (ع) بداند.

captcha