کشور ایران نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی که دارد در تاریخ خود زلزلههایی را به چشم دیده و فرزندانی را در این حادثه از دست داده است که از جمله آنها زلزله سال 69 رودبار و زلزله سال 82 بم را میتوان اشاره کرد که گرد غم بر چهره ملت ایران کشید.
دور از نظر نیست که زلزله آیتی از آیات و نشانههای خداوند است تا ما را بیشتر به تفکر و تدبر وادارد و از این جهت نمازی به نام نماز آیات نیز برآن واجب است. البته حکمت خداوند از بروز اینگونه حوادث خود مبحثی جداگانه است، کسی چه میداند هر حادثهای مانند زلزله و سیل و دیگر حوادث طبیعی یا به قصد امتحان است یا به قصد مجازات و یا عبرتی دیگر برای ماست که فقط خداوند قادر حکیم از آن آگاه و مطلع است.
در آیات متعددی از قرآن به این موضوع اشاره شده است به عنوان نمونه در سوره نحل آیه 15 میخوانیم: «وَأَلْقَى فِی الأَرْضِ رَوَاسِیَ أَن تَمِیدَ بِکُمْ وَأَنْهَارًا وَسُبُلًا لَّعَلَّکُمْ تَهْتَدُونَ»؛ «و در زمین کوههایى استوار افکند تا شما را نجنباند و رودها و راهها [قرار داد] تا شما راه خود را پیدا کنید».
در سوره انبیا آیه 31 میخوانیم: «وَجَعَلْنَا فِی الْأَرْضِ رَوَاسِیَ أَن تَمِیدَ بِهِمْ وَجَعَلْنَا فِیهَا فِجَاجًا سُبُلًا لَعَلَّهُمْ یَهْتَدُونَ»؛ «و در زمین کوههایى استوار نهادیم تا مبادا [زمین] آنان [=مردم] را بجنباند و در آن راههایى فراخ پدید آوردیم باشد که راه یابند».
همچنین در سوره لقمان آیه 10 آمده است: «خَلَقَ السَّمَاوَاتِ بِغَیْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا وَأَلْقَى فِی الْأَرْضِ رَوَاسِیَ أَن تَمِیدَ بِکُمْ وَبَثَّ فِیهَا مِن کُلِّ دَابَّةٍ وَأَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَنبَتْنَا فِیهَا مِن کُلِّ زَوْجٍ کَرِیمٍ»؛ «آسمانها را بىهیچ ستونى که آن را ببینید خلق کرد و در زمین کوههاى استوار بیفکند تا [مبادا زمین] شما را بجنباند و در آن از هر گونه جنبندهاى پراکنده گردانید و از آسمان آبى فرو فرستادیم و از هر نوع [گیاه] نیکو در آن رویانیدیم».
در سوره نباء آیه 7 نیز اشاره شده که کوهها میخهای زمین هستند «وَالْجِبَالَ أَوْتَادًا» که این آیه نیز بسیار درست است زیرا مانع از تکان خوردن زمین میشوند اگر کوهها وجود نداشتند لایههای زمین به آسانی حرکت میکردند و زمین بسیار ناپایدار بود.
این حادثه طبیعی که به اذن الهی و با اجرای عوامل طبیعی رخ میدهد آنقدر مهم است که سوره 99 از قرآن کریم با عنوان «الزالزال» یا همان زلزله است که در 8 آیه نازل شده و در آیه اول خدای متعال به وقوع زلزله اشاره کرده: «إِذَا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزَالَهَا».
با مطالعه آیات دیگر این سوره مبارکه احتمال اینکه این سوره اشاره به زلزله روز قیامت دارد به ذهن خطور میکند، اما انسان هوشیار کسی است که از هر نشانهای به یاد خدا افتاده و خود را برای حضور در روز قیامت آماده کند.
زلزله دیشب که در بسیاری از شهرهای کشور به وقوع پیوست و متاسفانه در برخی از مناطق با خسارات جانی و مالی همراه بود، علاوه بر اینکه فرصتی برای همدردی و امداد به برادران و خواهران دینی است، باید تلنگری برای آماده شدن و حضور برای زلزله روز نهایی باشد تا در این روز و در پیشگاه الهی سربلند باشیم.