کد خبر: 3668126
تاریخ انتشار : ۰۸ آذر ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۸

خوانش رحمانی در راس دعوت قرآن قرار دارد

گروه معارف: پژوهشگر قرآن و متون دینی گفت: خوانش رحمانی در راس دعوت قرآن قرار دارد و برای اثبات این مسئله می‌توان به پرتکرار آیه قرآن اشاره کرد که بسم الله الرحمن الرحیم است و خداوند رحمانیت و رئوف بودن خود را در این آیه نمایان می‌کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) از زنجان به نقل از ایسنا، امیرحسین ترکاشوند در نشستی که با موضوع جایگاه خوانش رحمانی در قرآن و چالش‌های آن با همت کارگروه اندیشه انجمن اسلامی دانشجویی دانشگاه زنجان برگزار شد، گفت: ما امروز با دو قرائت و برداشت از اسلام روبه‌رو هستیم، یکی خوانش سنتی و رسمی و دیگری خوانش رحمانی است که توجهش بر مهرگیری و تحول درونی انسان‌ها است.

وی با اشاره به اینکه رحمانیت یعنی خوانش مهرورزانه، ادامه داد: خوانش رحمانی در راس دعوت قرآن قرار دارد و برای اثبات این مسئله می‌توان به پرتکرار آیه قرآن اشاره کرد که بسم الله الرحمن الرحیم است و خداوند رحمانیت و رئوف بودن خود را در این آیه نمایان می‌کند.

پژوهشگر قرآن و متون دینی افزود: این آیه در راس قرآن و در راس تک‌تک سوره‌های قرآن قرار داده شده که پی در پی به ما بفهمانند که آنچه بعد از این آیه می‌آید باید متن و محتوای رحمانی داشته باشد و در واقع صدر و تیتر به ما می‌فهماند که متن و محتوا چاره‌ای جز رحمانی بودن ندارد.

نویسنده کتاب حجاب شرعی در عصر پیامبر خاطرنشان کرد: خدا بین مردم الفت و مهربانی ایجاد کرد چنان که می‌فرماید اگر همه زمین را برای پیامبر خلق می‌کردی نمی‌توانستیم بین آنها الفت ایجاد کنید ولی خداوند به عنوان خداوند رحمان و رحیم ظاهر شده است تا قبایل در حال جنگ را در کنار هم جمع کند و در میان آنها الفت ایجاد کند.

وی گفت: در آخرین دسته آیاتی که بر پیامبر نازل شدن خداوند می‌فرماید هر کسی هستی از نظر عقیده و مرام برای خداوند فرقی ندارد و همین که ایمان بیاورید هیچ نگرانی نداشته باشید که این آیه دو بار نازل شده است که یک بار در سوره ۶۲ بقره و بار دیگر آیه ۶۹ سوره مائده است.

ترکاشوند با اشاره به جایگاه رحمانیت در خوانش قرآن خاطرنشان کرد: خدای حضرت محمد (ص)، الله صرف نیست و خداوند رحمان و رحیم است و این ویژگی جز ویژگی‌های منحصر به او است.

این پژوهشگر افزود: خطاکاران پر گناه نباید از مهر خداوند نا امید باشند؛ چرا که خداوند در سوره زمر آیه ۵۳ به این اشاره می‌کند که مهر خداوند شامل همه می‌شود و تبعیض بردار نیست و مهر خداوند همه جهانیان را در خود جای می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه از ۱۱۴ سوره قرآن فقط یک سوره بسم الله الرحمن الرحیم نیامده است و این سوره، سوره توبه است، گفت: در این سوره نیز به خاطر آوردن جنگ‌ها و مضامین این چنینی خداوند از آوردن نام خود پرهیز کرده است.

ترکاشوند با اشاره به اینکه ما با جادوی بسم الله روبه‌رو هستیم، اظهار کرد: خدای دوران جاهلیت خدای یک قبیله بود و مردم دوران جاهلیت به خدای خشک و خالی و بی‌روح و قربانی طلب، اعتقاد داشتند و نتیجه این خدا، قومی جنگ طلب بود.

این پژوهشگر دینی با بیان فهرستی از چالش جدی در رابطه با خوانش رحمانی، گفت: یکی از چالش‌های پیش روی رحمانیت خداوند، کیفرهای خشن و مجازات‌های سنگین است. دومین چالش، تحمیل عقیده حتی به قیمت حمله و کشتن است.

وی افزود: سومین چالش جرم‌انگاری گناه است که حتی اگر گناهی هم ضرر نمی‌زند جرم است و چهارمین چالش نگاه منفی وتند و تحقیرآمیز به زنان است. پنجمین چالش ظواهر تند برخی از آیات است و آخرین آن سیمای به شدت تند و ترس‌آور جهنم است که با رحمانیت خداوند در تضاد است.

این پژوهشگر خاطرنشان کرد: در پاسخ به این چالش‌ها باید عنوان کرد هم رحمانیت خداوند جدی است و هم این چالش‌ها را نمی‌توان نادیده گرفت و در مقابله با این چالش‌ها سه دیدگاه وجود دارد. گروهی می‌گویند این تندی‌ها جزئی از اسلام است و کسانی که دستورات را رعایت کنند دچار این مجازات‌ها نمی‌شود و باید به این آیات ایمان آوریم.

وی افزود: گروه دوم می‌گویند این کیفرها مطابق اخلاق تند عصر جاهلی بوده و نیازی نیست الان انجام شود. گروهی نیز می‌گویند که این مجازات‌ها اصلا در قرآن نیست و یا برخی از بازخوانی قرآن برداشت نادرستی داشته‌اند.

ترکاشوند افزود: برخی از جریان‌های تند در عصر حاضر وجود دارد که بریده‌های آیات قرآن را کنارهم می‌گذارند و بخش تند آن را تیتر می‌کنند و خشونت را ترویج می‌دهند، در حالی که قرآن متفاوت از آن است.

captcha