به گزارش
ایکنا از زنجان، خدای متعال در قرآن کریم به بیان راههای رسیدن به سعادت پرداخته و با مطالعه در آیات نه تنها پیچیدگی و سختی در ارائه مطالب نمیبینیم، بلکه علیرغم معانی متعالی و بلند هر یک از سورهها و آیات کلام خدای متعال، سادگی و رسایی موج میزند.
یکی از شیوههایی که پروردگار عالمیان برای ارائه اهداف تربیتی در قرآن کریم مورد نظر داشته، استفاده از شیوه روایی و داستانگونه برای بیان شیوههای هدایت و در قالب بیان بخشی از زندگی اشخاص بوده است.
داستان زندگی یوسف پیامبر که در سوره مبارکه یوسف به تفصیل به بخشهایی از آن پرداخته شده از همین نوع بیان روایی اصول تربیتی است که با توجه و تدبر در آن میتوان معانی والای تکتک جملات و کلمات رادرک کرد.
در ادامه آیات نورانی این سوره مبارکه و در آیه ۶۴ میخوانیم: «قالَ هَلْ آمَنُکُمْ عَلَیْهِ إِلاّٰ کَمٰا أَمِنْتُکُمْ عَلیٰ أَخِیهِ مِنْ قَبْلُ فَاللّٰهُ خَیْرٌ حٰافِظاً وَ هُوَ أَرْحَمُ الرّٰاحِمِینَ»؛ «(یعقوب) گفت: آیا شما را بر او امین بدانم، همان طور که شما را بر برادرش امین دانستم (و دیدید که چه شد) پس (به جای شما به خدا اعتماد میکنم که) خداوند بهترین حافظ است و او مهربان ترین مهربانان است».
در تفسیر اجمالی از این آیه شریفه میتوان گفت: اعتماد سریع به کسی که سابقه تخلّف دارد، جایز نیست. «هَلْ آمَنُکُمْ».
یاد خاطرات تلخ گذشته، انسان را در برابر حوادث آینده بیمه میکند. «هَلْ آمَنُکُمْ... عَلیٰ أَخِیهِ مِنْ قَبْلُ».
با یک شکست یا تجربه تلخ، خود را کنار نکشیم. «هَلْ آمَنُکُمْ عَلَیْهِ... فَاللّٰهُ خَیْرٌ حٰافِظاً». یعقوب بار دیگر فرزند دوم را با توکل به خدا به برادران تحویل داد.
برادران یوسف، خود را حافظ پنداشتند، «إِنّٰا لَهُ لَحٰافِظُونَ» امّا حضرت یعقوب تذکّر داد که خداوند حافظ است. «فَاللّٰهُ خَیْرٌ حٰافِظاً».
بر عوامل ظاهری و مادی هر چند فراوان باشند تکیه نکنیم، تنها بر خدا توکّل کنیم. «فَاللّٰهُ خَیْرٌ حٰافِظاً».