به گزارش ایکنا از زنجان، ایرانیان از گذشته به سادات و امامزادگان اعتقاد و ارادت زیادی داشته و در در رفع مشکلات مادی و معنوی به آنها توسل میجویند. مقبره امامزادگان از سالهای دور همواره مامنی برای عاشقان و دلدادگان عصمت و طهارت (ع) است تا جایی که گذشت زمان نیز از اهمیت آن نکاسته و این اماکن مقدس به عنوان پل ارتباطی نسلها در گذشته و حال و آینده محسوب میشوند که در رشد و تعالی فرهنگ بیشترین کارکرد را در جوامع اسلامی دارند.
امامزادگان با واسطه کمی با اهل بیت(ع) و ائمه معصومین(ع) نسبت دارند که همین مسئله سبب شده است که ایشان جایگاه ویژهای نزد مردم داشته باشند و در زمان حیات مورد احترام فراوان و در زمان پس از وفات یا شهادت نیز به عنوان واسط امام معصوم(ع) مورد زیارت و توسل قرار بگیرند.
شهرستان ابهر یکی از شهرستانهای هشتگانه زنجان است که افتخار میزبانی امامزادگانی مانند امامزاده ابوالخیر(ع) قروه، امامزاده یحیی(ع) ازناب، امامزاده سلیمان(ع) امیربستاق و امامزاده اسحاق(ع) شریف آباد امامزاده حسین(ع) خوشنام، امامزاده ابراهیم و اسماعیل(ع) کنگه، امامزاده یعقوب و امامزاده زید الکبیر را دارد. به جرأت میتوان گفت که در این میان، امامزاده زیدالکبیر(ع)، که شجره طیبه وی به امام علی(ع) مىرسد به دلیل جایگاه والای خویش، در قلوب مردمان این سرزمین به شاهزادهزیدالکبیر(ع) ملقب شده است.
بقعه امامزاده زیدالکبیر(ع) ابهر، معروف به شاهزاده زیدالکبیر، در انتهاى خیابان استاد مطهرى ابهر واقع شده است؛ برج و گنبد کاشیکاری شده آن که به شکل مخروط است و از آجر ساخته شده و مرکب از پایههاى آجرى و بدنه مدور است. این بقعه یک در چوبى دارد که روى آن سه بیت شعر نوشته شده است و از مضمون شعر چنین برمىآید که بنا در سال ۸۵۰ هجری قمری بهوسیله استادحسین، تعمیر شده است، اما سبک معمارى آن متأثر از معمارى قرن نهم هجرى است. اطراف این زیارتگاه درگذشته گورستان بود که امروزه به خارجِ شهر منتقل و این بقعه در وسط میدانى که پر از گلهاى رنگارنگ است قرار گرفته و از نظر سبک معمارى در این ناحیه نظیر ندارد.
این بنای زیبا و با ارزش به شماره ۹۸۲ و در تاریخ ۱/۷/۱۳۵۳ به ثبت آثار ملی و تاریخی رسیده و در سالیان اخیر با همت مضاعف مرمت شده است.
یکی از نقاطی که در امامزاده زیدالکبیر ابهر نیاز به مرمت داشت گنبدخانه بود که طبق گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان گنبدخانه این امامزاده توسط کارشناسان ميراث فرهنگی، صنايع دستی و گردشگری مرمت میشود.
در همین رابطه امیر ارجمند، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان در گفتوگو با ایکنا از زنجان، با بیان اینکه امامزاده زیدالکبیر ابهر از نظر سبک معماری در این منطقه بینظیر است، اظهار کرد: گنبد این بنا دوپوش و از نوع رک میباشد که با گلویی مخروطی و بلند خود تداعی برجهای آرامگاهی است، این سبک در سدههای سوم و چهارم هجری قمری وارد عرصه معماری ایران شد.
وی ادامه میدهد: از جمله ویژگیهای گنبد امامزاده زیدالکبیر سطوح خارجی آن است که دارای پوشش کاشی فیروزهای مزین به طرحهای هندسی و کاربندی رنگی زیبای آن بر سطح گچی در نمای داخلی است.
انتهای پیام