مساجد به مکانی برای مراسم ختم بدون منبر وعظ تبدیل شدند
کد خبر: 3864115
تاریخ انتشار : ۲۴ آذر ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۹

مساجد به مکانی برای مراسم ختم بدون منبر وعظ تبدیل شدند

گروه فرهنگی ــ معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه استان زنجان با اشاره به اینکه متأسفانه شاهد هستیم که بیشتر مساجد به مکانی برای مراسم ختم آن هم بدون منبر وعظ تبدیل شدند، گفت: برای تقویت کارکردهای مساجد و امامزادگان طرح‌هایی همچون «افق» را اجرا می‌کنیم.

مساجد به مکان مراسم ختم بدون منبر تبدیل شدند/اجرای طرح «افق» برای بهبود کارکردهای اجتماعی امامزادگاناستان زنجان 132 امامزاده دارد که امامزاده سیدابراهیم(ع) یکی از مهمترین قطب‌های فرهنگی و مذهبی در این شهر  به‌شمار می‌رود، اما کارکردهای این امامزاده چندان مورد توجه مراجعان نیست و عموماً به محل قرارهای کم‌هزینه به جای تقویت فعالیت‌های دینی و مذهبی منسجم تبدیل شده است و در هنگام نماز هم در روزهای عادی از 2، 3 صف فراتر نمی‌رود و مردم فعالیت‌های تبلیغی در یکی از مکان‌های مقدس در مرکز شهر را مطلوب نمی‌دانند، از همین‌رو مساجد کمی هم در شهر فعالیت‌های برجسته‌ای انجام می‌دهند. همین موضوع ما را بر آن داشت تا به سراغ مسئولان برویم و مسئله ساماندهی مساجد و امامزاده‌ها را بررسی کنیم.

گفت‌وگوی ایکنا زنجان، با حجت‌الاسلام سیدموسی موسوی، معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه استان زنجان را در زیر می‌خوانید:

ایکنا ــ متولی اصلی ساماندهی مساجد و امامزاده‌ها کیست و اوقاف در چه حیطه‌ای بر فعالیت‌های مساجد و امامزادگان نظارت دارد؟

در مساجد گروه‌های مختلفی فعالیت می‌کنند ولی متولی امورات مساجد هیئت امنای مسجد هستند که  حکم اعضای هیئت امنای مساجد توسط اداره اوقاف و امور خیریه و با معرفی امام جماعت مسجد صادر می‌شود و این سازمان بر عملکرد امنا نظارت می‌کند، اما در امامزادگان و بقاع متبرکه نظارت اداره اوقاف با مساجد متفاوت است.

ایکنا ــ متأسفانه برخی از مساجد کارکرد مذهبی و فرهنگی خود را از دست دادند و تنها به برپایی نمازهای جماعت در یک یا دو وعده آن هم با حضور کمرنگ نمازگزاران اکتفا می‌کنند، لطفاً به علت این موضوع و راهکار حل این مشکل اشاره بفرمایید؟

چندین بار عرض کرده‌ام که کارکرد مساجد تغییر کرده است. در حال حاضر تعداد انگشت‌شمار مساجد فعال و الگو هستند، اما بقیه مساجد تقریباً به مکانی برای برگزاری مراسم ختم و ترحیم بدون منبر وعظ و خطابه تبدیل شده‌اند؛ در حالی که اگر به سابق برگردیم می‌بینیم که مساجد محل رجوع مردم بوده مشکلات مردم و محله در مسجد حل و فصل می‌شد، مردم در مساجد برای جبهه‌ها کمک جمع‌آوری می‌کردند، فعالیت‌های تربیتی و آموزشی در مساجد انجام می‌شد، اما در حال حاضر اینگونه به نظر نمی‌رسد. در اینجا لازم است از ائمه محترم جماعات و هیئت امنای مساجد تقاضا کنیم تا فرصت را در مساجد برای فعالیت‌های فرهنگی علمی ایجاد کنند؛ چه اشکالی دارد برای تفریح بچه‌ها در مساجد امکانات ساده‌ای فراهم کنیم؟ چه اشکالی دارد مساجد محله‌ها از معلم‌های دلسوز محله خواهش کنند و در مساجد کلاس‌های تقویتی و کنکور برگزار کنند؟ در اصل رویکرد در مساجد باید تغییر پیدا کند.

ایکنا ــ برخی معتقدند مسجد فقط باید به امور مذهبی و فرهنگی بپردازد و فعالیت‌های اجتماعی را به سمن‌‌ها و مؤسسات تخصصی واگذار کند، نظر جنابعالی در این خصوص چیست؟

مساجد باید محل رجوع مردم باشد و اینکه مؤسسات و سمن‌ها فعالیت‌های اجتماعی را به عهده دارند، این از رسالت مسجد نمی‌کاهد، اخیراً طرح خوبی از طرف قوه قضائیه با عنوان هر مسجد یک حقوقدان در مساجد در حال برگزاری است که واقعاً خیلی از مشکلات حقوقی و قضایی مردم با مراجعه به مساجد حل خواهد شد، مسجد باید اینگونه باشد سیره ائمه معصومین هم بر این اساس بوده و تمام امورات مردم در مسجد حل و فصل می‌شده است.

مساجد طبق رسالت عالی خود باید فراتر از مؤسسات و سمن‌ها عمل کنند، همیشه در فعالیت‌های اجتماعی حضور چشمگیری داشته باشند الحمدلله بعضی از مساجد در این خصوص زبانزد هستند.

ایکنا ــ امامزاده سیدابراهیم قطب فرهنگی و مذهبی زنجان محسوب می‌شود، اما متأسفانه گاهی حتی برگزاری نمازهای جماعت یا برنامه‌های مناسبتی آن انسجام لازم را ندارد، آیا نظارتی در این خصوص انجام می‌شود یا هیئت امنا برای انجام فعالیت‌های بامحتوای غنی توجیه می‌شوند؟

درباره امامزاده سیدابراهیم(ع) زنجان اخیراً فعالیت‌های خوبی در امامزاده شروع شده است، مثل ایجاد مرکز افق که اختصار مرکز فعالیت‌های اجتماعی فرهنگی و قرآنی است، با وجود این مرکز و تقویت آن خیلی از مشکلات مد نظر حل خواهد شد، وجود خیمه‌های معرفت یکی دیگر از فعالیت‌های امامزاده است که در مناسبت‌های مختلف با حضور مبلغین اعزامی از حوزه علمیه قم برنامه‌های را ارائه می‌کنند.

در خصوص خادمین هم باید که واقعاً قشر زحمت‌کش امامزاده، این برادران و خواهران هستند که با تعداد کم فعالیت راضی کننده‌ای دارند و در طول سال برای این افراد دوره‌های آموزشی از طرف سازمان اوقاف برگزار می‌شود و نسبت به برنامه‌ها به‌طور کامل توجیه می‌شوند.

ایکنا ــ تخصصی نبودن هیئت امنا یکی از ضعف‌های مساجد محسوب می‌شود، هیئت امنا اغلب معتمدین محلی هستند که آشنایی کامل به مسائل روز ندارند، چطور می‌توان این افراد را برای بهبود کارکردهای مساجد و جذب جوانان، مهیا ساخت؟

 واقعاً مسئله مهمی است که ما از امامزادگان این کار را شروع کرده‌ایم و سعی می‌کنیم از تخصص‌های مختلف در اعضای امنا بهره‌مند شویم که باید کمیسیون تأیید صلاحیت امنای مساجد به این امر اهتمام ویژه داشته باشند و با تأیید امنایی موافقت کنند که واقعاً در مساجد فعالیت چشمگیری داشته باشند.

انتهای پیام
captcha