رویکرد اوقاف زنجان در تحقق شعار سال / موقوفه‌های تاریخی احیا می‌شود
کد خبر: 3964103
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۶

رویکرد اوقاف زنجان در تحقق شعار سال / موقوفه‌های تاریخی احیا می‌شود

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان با اشاره به اینکه اوقاف پشتیبان سرمایه‌گذاران برای ارتقای بهره‌وری موقوفات است، گفت: برای رونق گردشگری موقوفه‌های دارای ارزش تاریخی مرمت و احیا می‌شود.

مانع‌تراشی‌ها برای توسعه شهر قیدار از طرف اوقاف نیست / موقوفه‌های تاریخی زنجان احیا می‌شودوقف از دیرباز تاکنون همواره برطرف کردن نیازهای جامعه را مورد توجه قرار داده و اگر روزی واقفی اموال خود را وقف خدمت‌رسانی به زائران پیاده امام حسین(ع) و امام رضا(ع) می‌کرد، یا خیری باغ خود را به اطعام نیازمندان اختصاص می‌داد، اکنون هم کمک به ایتام، بیماران، تأمین نیازهای پزشکی، تحصیل، ازدواج و اشتغال به عنوان کارکردهای اجتماعی این سنت حسنه جایگاه خود را حفظ کرده و حتی تعاریف جدیدی مثل سرمایه‌گذاری برای ارتقای بهره‌وری، رونق تولید و اقتصاد دانش‌بنیان هم جای خود را در مسئله وقف باز کرده است. برای بررسی فعالیت‌های اوقاف در حوزه تولید و پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها خبرنگار ایکنا از زنجان، گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام مختار کرمی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان انجام داده است که مشروح آن را در زیر می‌خوانید:

ایکنا: با توجه به اینکه مقام معظم رهبری شعار «تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها» را برای امسال برگزیدند، برنامه سازمان اوقاف و به تبع آن اداره‌کل اوقاف و امور خیریه استان زنجان در راستای تحقق این راهبرد چیست؟

سازمان اوقاف به عنوان یکی از نهادهای زیر نظر مقام معظم رهبری موظف به اجرای همه سیاست‌های ابلاغی از طرف معظم‌له بوده و در خصوص شعار سال هم باید پیشرو باشد. این طبیعی است که در نهادها و سازمان‌ها گاهی برای تحقق برنامه‌ها بالاخص برنامه‌های اقتصادی و تولیدی اقدامات در فرآیند اداری و لابه‌لای قوانین و مقررات مشکلات و موانعی پیش می‌آید که البته غالب آنها تعمدی نیست بلکه دلایل دیگری از قبیل تفسیر و برداشت متفاوت از قوانین و مسائلی از این دست دارد، اما مدیران و کارگزاران باید تلاش کنند که با هم‌افزایی و هماهنگی فرآیند اداری را با هوشمندی و با رویکرد جهادی و انقلابی برطرف کنند.

توقع و انتظار رهبر معظم انقلاب در سال ۱۴۰۰ این است که کارگزاران نظام از برنامه‌ها و پروژه‌های اقتصادی و تولیدی با استفاده از مقررات خوب و بسیار زیادی که وجود دارد، پشتیبانی و هم با ظرافت موانع را برطرف کنند. در سازمان اوقاف و امور خیریه الحمدلله این رویکرد همواره وجود داشته که براساس قوانین حمایت لازم را از طرح‌ها داشته باشد و هم‌اکنون نیز آمادگی لازم برای مشارکت مردمی و بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری وجود دارد و این عملکرد قطعا در سال پیش‌رو با جدیت و رویکرد مطلوب‌تری همراه خواهد بود تا بتوانیم درخواست ولی امر را محقق کنیم.

ایکنا: در حال حاضر چه طرح‌هایی در حوزه سرمایه‌گذاری در موقوفات استان زنجان اجرا می‌شود؟

یکی از برنامه‌های مهم سازمان اوقاف و امور خیریه ارتقای بهره‌وری و افزایش درآمد موقوفات برای اجرای هرچه‌ بهتر نیات واقفان است و در این راستا در استان زنجان نیز طرح‌های مختلفی در بخش‌هایی مثل کشاورزی، معدنی و تجاری با مشارکت بخش خصوصی در دستور کار قرار دارد. یکی از مهمترین این طرح‌های سرمایه‌گذاری پروژه زیتون‌کاری در روستای ته‌دره از توابع شهرستان طارم است که 280 هکتار از این زمین 400 هکتاری زیر کشت زیتون می‌رود و می‌تواند ضمن رونق اقتصادی، زمینه اشتغال مستقیم 100 نفر را فراهم کند و در آینده اجرای پروژه‌های دامپروری صنعتی و پرورش ماهی نیز در آن پیش‌بینی شده است.

ایکنا: با توجه به اینکه شهر قیدار در استان زنجان شش دانگ موقوفه است، توسعه این شهر از حد انتظار کمتر بوده و شهری محروم به‌شمار می‌رود، برخی این عقب‌ماندگی را ناشی از موانعی می‌دانند که اوقاف ایجاد کرده است و سرمایه‌گذاران رغبت کمتری برای سرمایه‌گذاری در آن دارند، به عقیده شما موانع توسعه در قیدار چیست و اوقاف چه پشتیبانی‌هایی از تولید در این شهر انجام می‌دهد؟

یکی از بی‌انصافی‌هایی که در حق اوقاف همواره در شهر قیدار صورت می‌گیرد همین جوسازی‌های بدون مطالعه است که برخی از افراد با مقاصد خاص پیگیری می‌کنند. کسانی که این ادعا را مطرح می‌کنند باید دلیل عدم توسعه شهر را در جای دیگری جست‌وجو کنند. اداره اوقاف و امور خیریه در شهر قیدار یکی از پرخیرترین و پرکارترین ادارات و نهادهاست و سزاوار نیست با ایجاد چند شبهه اقدامات و فعالیت‌های بسیار زیاد این نهاد را زیر سؤال برد. اداره اوقاف و امور خیریه شهر قیدار همواره در جهت ارتقا، شکوفایی و توسعه شهر پیشرو بوده و بسیاری از گره‌ها را باز کرده و در کنار مردم و مدیران بوده و در همه عرصه‌ها حضور فعال داشته است.

هر دستگاه یا فردی ادعا می‌کند اداره اوقاف مانع توسعه شهر است برنامه و طرح خود را ارائه کند تا همکاری همه جانبه ما را ببیند. بارها در رسانه اعلام کرده‌ایم و باز هم اعلام می‌کنیم که هر فرد بالاخص از بخش خصوصی هرگونه طرح قابل توجیه و اجرا را دارد ارائه کند و ما حتما در جهت خدمات اجتماعی و عمرانی شهر از آن حمایت و پشتیبانی می‌کنیم.

اتفاقا ما از کسانی که این ادعا را مطرح می‌کنند گله‌مند هستیم، چراکه سال گذشته یک طرح کامل مطالعه شده در رابطه با تأمین مسکن افراد با همکاری بخش خصوصی ارائه کردیم که قرار بود ۲۱۵ واحد مسکونی در بهترین نقطه شهر در اختیار مردم قرار بگیرد که برخی از افراد با مانع‌تراشی اجازه اجرا را ندادند. لذا، برای چندمین بار اعلام می‌کنیم ما آمادگی لازم برای اجرای طرح‌های مختلف در شهر قیدار را داریم و کسانی که علاقه‌مند هستند می‌توانند در این راستا اقدام کنند.

ایکنا: تعدادی از موقوفه‌های استان زنجان دارای ارزش تاریخی هستند اما در سال‌های گذشته برخی از آن‌ها مثل کاروانسرای نیک‌پی متروکه شده و به انبار تبدیل شده بود، برنامه اوقاف برای احیای موقوفات باارزش و رونق گردشگری چیست؟

سازمان اوقاف و امور خیریه همواره تعامل مناسبی با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داشته و بسیاری از موقوفات ما هم میراثی هستند که می‌توان با هم‌افزایی بالاخص در حوزه گردشگری تصمیمات ماندگاری گرفت. ما هم‌اکنون چندین پروژه با همکاری میراث فرهنگی برای تعمیر و مرمت در دست اقدام داریم که بعضی از آن‌ها ظرفیت بالایی برای سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری دارند.

در شهر قیدار خود بقعه و حرم قیدار نبی(ع) در حال توسعه است که بستر مناسبی برای حضور گردشگران دارد و می‌توان برنامه‌های خوبی را در این مکان اجرا کرد. کاروانسرای سنگی شاه عباسی واقع در شهر زنجان هم‌اکنون با همکاری و نظارت میراث فرهنگی در حال تعمیر و مرمت است که این بنا و پروژه هم ظرفیت بالایی برای اشتغالزایی و حضور گردشگران دارد که با مشارکت بخش خصوصی ان‌شا‌ءالله تا پایان ماه مبارک رمضان کار مرمت به اتمام خواهد رسید و فعالیت خودش را آغاز خواهد کرد.

همین‌طور کاروانسرای شهر نیک‌پی فرصت مناسبی را فراهم کرده که بخش خصوصی ورود لازم را داشته باشد و آنجا هم به یک مکان جذاب و زیبا برای حضور گردشگران تبدیل شود. هم اداره اوقاف و امور خیریه و هم میراث فرهنگی آمادگی لازم برای مشارکت سرمایه‌گذاران را دارند که همکاری و تعامل مناسب برای تحقق طرح را داشته باشند. موقوفه چلبی اوغلی نیز در شهر سلطانیه دارای همین شرایط است و اداره اوقاف آمادگی لازم برای واگذاری به بخش خصوص را دارد. در صورت تحقق این طرح اتفاق مبارکی در حوزه گردشگری و اشتغال‌زایی خواهد افتاد.

ایکنا: جایگاه وقف در اقتصاد دانش‌بنیان چیست؟

امروزه زیست‌بوم جدیدی در حوزه کسب و کارها ایجاد شده و فناوری‌های جدید مسیر اشتغال جوانان را نیز تغییر داده است. به همین نسبت سازمان اوقاف و امور خیریه نیز حمایت از پایان‌نامه‌های دانشجویی در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان و مرتبط با مسئله وقف را در دستور کار قرار داده است.

انتهای پیام
captcha